YEL maksut vapaaehtoisiksi!

sanna-transparent-background

YEL maksut vapaaehtoisiksi!

Yrittäjän Eläkemaksut, eli YEL puhuttaa vielä isossa kuvassa aika vähän, vaikka aihetta olisi puhua enemmänkin, koska suurin osa ei tiedä järjestelmästä juuri mitään. Mihin rahat menevät ja miten itse niistä hyötyy? YEL maksu on kuitenkin pakollinen kaikille yrittäjille tällä hetkellä. (Erikseen on maatalousyrittäjien MyEL, mutten ota siihen kantaa tässä tekstissäni). Luin juuri Lauri Eriksonin bloggauksen aiheesta ja päätin tarttua näppikseen kirjoittaakseni omat ajatukseni

Tämän päivän YEL maksut menevät käytännössä kuuluisaan kankkulan kaivoon. Siitä lainaus Laurin tekstisä ”Nykyään Suomessa kansaneläkkeen täysi määrä on 634,30 e/kk ja täysi takuueläke on 766,85 e/kk. Takuueläkkeen saa mm. henkilö, jolla työhistoriaa ei ole – eikä siis riittävästi kertynyttä eläkettäkään. Ja nyt tuleekin humoristisin erityispiirre suomalaisessa eläkejärjestelmässä: Kun 26-vuotias kaveri laittaa firman tänään pystyyn, tekee YEL-sopimuksen eläkeyhtiön kanssa ja ryhtyy maksamaan eläkemaksuja. Maksaessaan vuosittain 3602,36 euroa firmastaan ulos seuraavat 37 vuotta, hän saa eläkettä 63-vuotiaana saman verran kuin kaveri, joka ei koskaan ole ollut työelämässä ja nauttii takuueläkkeestä. Juuri melko tarkkaan tuon samaisen 766,85 e/kk. ”


Aika järkyttävää eikö?

Etkö sinäkin haluaisi saada itse tienaamasi rahat myöhemmin tai tarvittaessa omaan käyttöösi? Nyt maksat niillä toisten eläkkeitä. Mieti, jos tuo edellä mainitun jutun kaveri olisi laittanut YEL maksut sijoitusasuntoon tai sijoitusmetsään jne? Tarpeen mukaan hän voisi rahojaan käyttää, vaikka sairastuessaan uransa aikana.

Minimissään eläkemaksu ovat kuukaudessa noin 160 € – pienimmällä mahdollisella pakollisen YEL:n maksuluokalla. Pienen sijoitusasunnon saa jo noin 200 € kuukausittaisella lainan lyhennyksellä. Lisäksi asunto tuottaa vuokratuloa. Jos vaikkapa sairastut pitkä-aikaisesti voit myydä asuntosi ja elää niillä rahoilla, tai koettaa elellä vuokratuloilla ja moni konkariyrittäjä kehittää toisen liiketoiminnan rinnalle. Jokainenhan saa minimi päivärahan Kelalta joka tapauksessa.

Monet vetoavat YEL:n pakollisuuteen juuri siitä syystä että jos sairastut ja jäät vanhempainvapaille ym, niin saat päivärahaa. Todellisuudessa yrittäjä on todella harvoin sairaana, jo pelkästään omavastuupäivien vuoksi (4 päivää), äitiyslomillakaan harva yrittäjä ehtii olemaan. Joo pitäisi, mutta todellisuus on toinen. Yrittäjän sosiaaliturvaa olisi kaikkinensa parannettava!


Pakollisuudesta vapaaehtoiseksi!

Mistä syystä YEL on pakollinen? Ehdotankin, että YEL muutetaan vapaaehtoiseksi ja jokainen yrittäjä voi itse määritellä miten eläkkeensä hoitaa. Peruseläkkeenhän hän saa kuitenkin. Jokainen asioista perillä oleva pistää sitten loput sukanvarteen, tai rahastoihin, tai asuntoihin tai metsiin, mihin nyt itse haluaakin. Jos sairastuu, käyttää sitten rahojaan kuten parhaaksi näkee. Miksi tässä asiassa tarvitaan holhousta?

Vanhemmalla kansalla (yli 50 vuotiaat) YEL eläkkeen saaminen on varmaan vielä kunnossa, mutta sen alle, etenkin me 40 vuotiaat ja nuoremmat, ei systeemi toimikaan. Maksamme tämän päivän eläkemaksuilla tämän päivän eläkkeensaajille. Yrittäjänä sitä haluaa itse tienaamansa rahat käyttää omin päin. Pakolliset maksut eivät ole tätä päivää. YEL maksun maksaminen vaaditaan moneen toimeksiantoon. Kysynkin miksi? Eikö ole yrittäjän asia, kuinka hän itsensä elättää.

Tämän päivän eläkemaksujärjestelmä on tullut tiensä päähän. Järjestelmä on uudistettava. Ei ole ihan yksinkertainen juttu, mutta mahdollinen, jos tahtoa riittää!

Valinnanvapautta tähänkin!

Lue myös Kauppalehden juttu.

Jaa kaverille kans!