Asioita, jotka ovat minulle tärkeitä

sanna-transparent-background
sanna jylänki jyväskylä

Asioita, jotka ovat minulle tärkeitä

Asioita, jotka ovat minulle tärkeitä

Kirjoitanpa lyhyesti muutamasta minulle tärkeästä asiasta näin sunnuntain iloksi.

Yrittäjyys

Yrittäjyys on ollut osa minua oikeastaan koko elämäni, suvussa ja perheessä, olenhan ollut itsekin yrittäjänä jo vuodesta 2006. Vaikka ei minusta koskaan pitänyt yrittäjää tulla. Yrittäjyys on elämäntapa ja puhuessani yrittäjyydestä, haluaisin oikeastaan puhua enemmän yrittäjämäisestä tavasta tehdä asioita, kuin siitä, että on oma Y-tunnus. Tunnuksella kun ei lopulta ole väliä, jos hoitaa asiat kuin yrittäjä, eli tekee asiat yrittäjämäisesti, tulee miettineeksi tarkemmin mistä raha tulee ja minne se menee ja miten asiakas/kuntalainen/seuraaja voi. Toimin muuten myös Jyvässeudun 4H yhdistyksen puheenjohtajana, jossa näitäkin asioita tuodaan vahvasti esille mm. 4H yrittäjyyden kautta.

Yrittäjämäistä ajattelutapaa olisi hyvä opettaa jo aivan pienille lapsille ja onneksi nykyisin opetetaankin mm. PikkuYrittäjien kautta jo ala-kouluissa. Kaikkihan leikkivät kauppaleikkejä pienenä! Siinä sen parhaiten oppii ja lisäksi vaikkapa perheen yhteisissä Monopoli tai Finanssi-lautapeli-illoissa, joita kotona lastemme kanssa harrastamme usein. Lapsille on myös tärkeää oppia pienestä pitäen, ettei raha tule seinästä eikä kortilta, vaan sen eteen on tehtävä työtä. Tämä meiltä aikuisiltakin tahtoo joskus unohtua. Budjetti ei tee rahaa!

Raha tulee yritysten ja työntekemisen verotuksesta ja siksi yrittäjyyden kannustinten on oltava houkuttelevia, jotta meillä jatkossakin säilyy hyvinvointialtio. Hyvinvointi on suoraan suhteessa yrittäjyyden toimintaedellytyksiin, vaikka kaikista ei yrittäjää tulisikaan. Kasvava trendi on kuitenkin esimerkiksi kevytyrittäjyys sekä osa-aikayrittäjyys päätoimisen yrittäjyyden rinnalla. Erityinen paikka sydämessäni on pienyrittäjille.

Kulttuuri

Musiikki ja teatteri ovat olleet osa arkeani ja hyvinvointiani jo pienestä pitäen. Pianoa aloin soittamaan joskus kuusi vuotiaana ja poikkihuilua joskus 10 vuotiaana. Teatteriin äiti vei meitä säännöllisesti ja aina haaveilin, että joku päivä itsekin näyttelen. Musiikkia kuuntelen aktiivisesti ja olen ollut hyvin harmissani, että 2020 ja 2021 konsertteihin ei pääse – monia tapahtuma-alan yrittäjiä tuntien, tilanne on katastrofaalinen! – koska konsertteihin tulee päästä jo ihan pelkästään hyvinvoinnin takia.

Huilun soittoa jatkoin viime syksynä 32 vuoden tauon jälkeen ja samalla otin repertuaariin myös piccolohuilun, jonka soiton olen opetellut täysin itsenäisesti. Huilua ja piccoloa soittelen Jyväskylän Puhallinorkesterissa, jossa myös hallituksessa toimin. Piano on harrastuksena vain kotioloissa ja tuleepa joskus karaokeakin laulettua, lähinnä kotona puolison kera.

Teatterista taas minut löytää (normaaliaikoina) katsomassa yhtenään erilaisia esityksiä, perheeni kanssa, sekä mm. Naissaaren Näyttämöltä puuhaamassa kaikkea sekä näyttelemässä. Tulevana kesänä Robin Hoodissa Munkki Tuckina. Teatteri luo hyvinvointia ja antaa virtaa arkeen. Teatterissa saa hetken olla jossain muualla ja saada voimaa! Teatteri on mielen lääkettä!

2020 kehitimme myös pienen tiimin kanssa TeatteriPamfletin johdollani. TeatteriPamfletti tuo sensuroimattomasti esiin teatteriin liittyviä asioita.

Nuoret

sanna jylänki jyväskylä

Olen neljän lapsen äiti ja koska tein lapset kohtalaisen nuorina, ovat he jo nyt teini-ikäisiä tai nuoria aikuisia. Siksi sydämeni palaa heidän hyvinvoinnilleen. Vaikka onkin klisee, että nuorissa on tulevaisuus, on todettava, että asiahan on juuri näin. Nuoremme ovat niitä, jotka pitävät meistä sitten aikanaan huolta, kun olemme vanhoja. Siksi on tärkeää, että nuorilla on mahdollisimman hyvä elää ja olla yhteiskunnassamme. Apua on oltava saatavilla helposti ja matalalla kynnyksellä.

Etenkin korona aikana on ollut useita kirjoituksia ja tosi-elämän tapahtumia siitä, miten nuoret ovat jäneet yksin kaiken muun keskellä. Näin ei voi olla. Meidän on kiinnitettävä yhdessä heihin huomiota huomattavasti enemmän. Ethän sinäkään halua jäädä ilman apua, kun sitä tarvitset? Kuuntele lisää ajatuksiani aiheesta YouTubesta. Tulen kirjoittamaan tai vloggaamaan tästä lisää myöhemmin.

Kuuntele minusta muuten lisää YouTube kanavaltani, laita kanava tilaukseen ja tule kyselemään mm. Live lähetyksissä ajatuksistani, arvoistani ja mielipiteistäni.

En pelkää sanoa vaikeita asioita ääneen, vain siten voi muuttaa asioita. Yhdessä!

Tässä vielä eilisen pohdintoja aihepiireistäni videona: